Pápež navštívil zemetraseniami postihnutú oblasť Emilia-Romagna

26.06.2012 Celý región

Rím 26. júna (TASR) - Pápež Benedikt XVI. pricestoval dnes do severotalianskej oblasti Emilia-Romagna, ktorú 20. a 29. mája postihli silné zemetrasenia. V dôsledku nich prišli o život viac ako dve desiatky ľudí. Asi 400 osôb tam od 20. mája utrpelo zranenia a tisícky ľudí prišli o strechu nad hlavou.

Vrtuľník s hlavou katolíckej cirkvi na palube pristál v meste Carpi, kde pápeža privítal šéf talianskej Civilnej ochrany Franco Gabrielli.

Následne sa najvyšší pontifex presunul do otrasmi zničenej obce Rovereto di Novi, v ktorej navštívil kostol. V jeho troskách zahynul pri pokuse zachrániť sochu Panny Márie aj miestny kňaz Ivan Martini. Pápež sa tu pomodlil a stretol sa s bratom zosnulého duchovného.

Na ihriskách v Roverete potom Benedikt navštívil stanové mestečko, kde našli dočasné útočisko občania, ktorých prírodný živel obral o prístrešia. Pápeža tu veriaci privítali búrlivým aplauzom a pokrikmi "Benedetto, Benedetto!".

Na improvizovanej scéne potom hlava katolíckej cirkvi vystúpila s príhovorom nielen k veriacim a duchovným regiónu, ale aj miestnym politikom a podnikateľom.

"Nie ste a nebudete osamotení," vyhlásil pápež a ubezpečil všetkých prítomných, že na obnove oblasti sa bude spolupodieľať aj katolícka organizácia Caritas.

Samotný Benedikt XVI., ktorý opakovane vyzval v uplynulých týždňoch na pomoc postihnutým zemetrasením, venoval na tento účel celkove 600.000 eur.

Postihnutú oblasť navštívil 7. júna i taliansky prezident Giorgio Napolitano. Pri stretnutiach s ľuďmi, ktorí prišli o strechu nad hlavou, prisľúbil rýchlu pomoc štátu pri obnove regiónu. Zdôraznil význam obnovenia priemyselnej výroby a podčiarkol, že treba zabrániť odchodu firiem z regiónu.

Štátnik súčasne apeloval na vládny kabinet premiéra Maria Montiho, aby pripravil plán pre podobné situácie, a dodal, že krajina by mala neodkladne prijať opatrenia, aby bola lepšie pripravená na prírodné katastrofy.

Na úvod návštevy Talianska navštívil 24. júna región aj duchovný líder Tibeťanov dalajláma, ktorý venoval miestnej pobočke Červeného kríža 50.000 dolárov a rovnakú sumu aj poškodeným občanom. Spoločne s predsedom regiónu Emilia-Romagna Vascom Erranim a starostom Mirandoly Mainom Benattim navštívil trosky katolíckeho kostola, ktorý sa zrútil pri zemetrasení. Neskôr sa stretol aj s ľuďmi v stanovom tábore.
 

Vyberte región